U bent hier: Vakantiehuizen » Frankrijk » Bretagne » Finistère » 2977 » Regio

8-pers. villa in Roscanvel (Bretagne, Finistère)

4 slaapkamers

Bretagne.... een inspirerende vakantiebestemming

Bretagen, regio van kunstenaars, kleermakers, botenbouwers, borduursters en verhalenvertellers. Inspiratiebronnen die veel verder gaan dan kappen en doedelzakken. Bretagne is een geweldig creatief land met een beeldende eigen taal, een wisselend landschap, veranderende luchten, gekleurde bremstruiken en bloeiende hortensia's. Het Bretonse llandschap verandert continu. Een verrassend zacht, passievol, krachtig, maar ook kwetsbaar landschap. Aan de kust maken wisselen de woeste rotsen zich af met een een duinlandschap. Meer in het binnenland gaan de heidevelden over in eeuwenoude eikenbossen.

Voor de kust van Bretagne liggen meer dan 300 eilanden, deels bewoond en deels onbewoond. In Bretagne is alles groot: de Menhirs uit het verre verleden, de huizen met de karakteristieke grantieten dorpels en kozijnen, het verschil in getijden (aan de Noordzijde tot wel 14 meter!) en Bretagne zelf is even groot als België! Bretagne bestaat uit vier departementen, te weten: Côtes-d'Armor, Finistère, Île-et-Vilaine en Morhiban.

 

 

Côtes d'Armor

De kust is hier kenmerkend voor Bretagne, grillige granietrotsen, spectaculaire kapen en diepe inhammen. Het binnenland is heuvelachtig met veel smalle en holle wegen, omringd door hagen. Leuke karkeristieke dorpjes met traditionele kerken, huizen en boerderijen, gebouwd met graniet.
De kust tussen de hoofdstad Saint-Brieuc en Morlaix heet Côte de Granit-Rose. Door de erosie van eb en vloed is hier een grillig rotslandschap ontstaan. Imposante stapels door zee en wind uitgehouwen stenen bieden aan de bezoeker een bijna onwerkelijk uitzicht. Een plek van een uitzonderlijke schoonheid. In het  avondlicht lijken de roestbruine rotsen van kleur te veranderen in een roze tint, maar ook bruingrijs, rood, purper, en blauw door het zonlicht op kwarts en veldspaat.

 

Finistère

De hoofdstad van dit departement is Quimper. Finistère, aan drie kanten omgeven door zee, bezit een van de mooiste landschappen van Frankrijk. Dat komt vooral door de woeste en grillige kust- en rotsformaties; de kust zit hier vol met fjord-achtige inhammen of ‘abers’. De aber Wrac’h is de grootste en dringt 32 km ver het land in. Het Parc Naturel Régional d'Armorique biedt bos, kust, heide en zelfs 'bergen' tot ca. 390 meter.

Pointe Saint-Mathieu is niet alleen het uiterste puntje van Bretagne, maar ook de uiterste westpunt van het Europese vasteland.
De duinenrij van Keremna (‘Dunes de Keremna’) is de grootste van Bretagne, 8 km lang, 500 m bij 1000 m breed,
De zeven eilanden en tien rotsen die samen de Ouessant-archipel vormen, liggen ongeveer 20 km buiten het vasteland. In 1989 werd deze archipel met zijn adembenemende landschap door de UNESCO uitgeroepen tot wereldbiosfeerreservaat.

 

Île-et-Vilaine

Dit departement kenmerkt zich door een zacht glooiende landschap. Vooral de mooie baaien in het noorden van dit departement maken het tot een geliefd vakantiegebied. De baai van de Mont-Saint-Michel is een van de hoogtepunten evenals het in de 2e wereldoorlog verwoestte Saint-Malo, dat helemaal werd herbouwd. Verder talloze kastelen en kerken met veel kunstschatten.

 

Morhiban

Morbihan betekent in het Bretons "kleine zee" (mor bihan). De Golfe du Morbihan (12.000 ha; 21 km lang, 15 km breed) is een binnenzee met honderden eilandjes en een waar paradijs voor vogels. Het Île aux Moines is het grootste eiland van de Golfe du Morbihan en heeft een subtropisch klimaat.

Bij Carnac, Loqmariaquer en Erdeven liggen, of liever gezegd staan de meeste menhirs. De soms tonnen wegende massief granieten menhirs staan in  kilomerslange rijen opgesteld. Waarom en met welk doel? Archeologen en wetenschappers hebben er jarenlang naar gezocht, maar hebben nog steeds geen plausibele verklaring voor het bstaan van de Menhirs.

Quiberon is een schiereiland met de Côte Sauvage, de ‘woeste kust’. Belle-Îlle is een mooi eiland met eveneens een ruige kustlijn en bovendien zestig stranden. Op het Île de Groix is het enige bolle strand van Europa te vinden en diverse zeldzame mineralen die de rotsen en stranden van Groix duizend-en-één kleuren geven.

 

 

Beleef een Bretonse ervaring!

Een vakantie in Bretagne is anders dan in de andere regio's van Frankrijk en kan een hele bijzondere ervaring zijn. Verwacht niet teveel van chique shoppingcentra en winkelstraten (m.u.v. de grotere steden als Rennes, Morlaix of Brest) of luxe beachclubs. Vooral als je het contact zoekt met de Breton ontdek je het echte Bretagne. De volksaard van de Breton wijkt nogal af van de fransman in Saint Tropez. Stug, gereserveerd maar ook bijzonder trots op Bretagne. Als je dan informeert naar lokale gebruiken en tradities dan breekt de Breton ‘open’ en vertelt hij vol passie over zijn ‘Breizh’ (Bretons voor Bretagne). De Breton is trots op zijn land, cultuur, legendes en taal en hij wil zich nog wel eens afzetten tegen ‘Parijs’. 

 

 

Eten en drinken in Bretagne

In Bretagne eet men eenvoudig en goed: knapperig stokbrood, lamsvlees, omelette de la Mere Poulard, crêpes en galletes (hele dunne pannekoekjes). En in een regio met meer dan 1500 km kustlijn ontkom je natuurlijk niet aan een ‘plateau de fruits de mer’. Een op ijs en zeewier opgehoopte berg oester (natuurlijk klasse A), mosselen, langoustines en krabvlees. Dit is de overal smakelijk geserveerde, smakelijk schotel die uit de zee rond Bretagne wordt geoogst. En natuurlijk vers. De zeekreeft op uw bord kroop waarschijnlijk de vorige dag nog in de fuiken rond. Geen liefhebber van vis? Geen nood want naast de visgerechten staat de Bretonse keuken bekend voor het overheerlijke kruidige lamsvlees (agneau pré salé). Deze lammeren grazen op de door het zeezout zilte weiden; vandaar de kruidige smaak. Ook de scharrelkippen en loopeenden van Nantes zijn overheerlijk.

 

Crêpes en Galettes uit Bretagne

Als lunch of als tussendoor kennen de Bretonnen de Crêpe of Galettes (dunne pannenkoekjes). De menukaart laat vaak een enorme verscheidenheid zien aan verschillende crêpes met zowel zoet of hartig beleg. Crêpes waren vroeger voor de armen mensen als vervanging van brood. Tegenwoordig zijn overal crêperies te vinden en zij bieden een goedkope, snelle en lekkere manier om je honger te stillen. Het belangrijkste verschil tussen crêpes en galettes is het de soort meel die gebruikt wordt. De galette is hartig van smaak en de crêpe zoet.

 

Bij de bakker in Bretagne

En loop vooral eens bij een Bretonse bakker binnen en kijk verder dan het stokbrood. In de bakkerij vindt u vaak een overvloed aan taartjes, cakejes en koekjes. Probeer eens typisch Bretonse gerechten als de far breton, een eierflan met gedroogde pruimen of rozijnen of de overheerlijke Bretonse Kouign-aman.

 

Kortom: gaat u in Bretagne op vakantie? Eet smakelijk of ‘kalon digor’ zoals de Bretonnen in hun dialect zeggen!