U bent hier: Vakantiehuizen » Frankrijk » Normandie » Calvados » 1416 » Regio

7-pers. vakantiehuis in Port en Bessin Huppain (Normandie, Calvados)

3 slaapkamers

Normandië; cultuur, historie en culinair genieten...

Normandië is één van Frankrijks best bezochte regio's. En terecht. Ontdek de D-Day stranden, de monumenten en verschillende musea uit deze belangwekken periode uit de geschiedenis. Bezoek de Mont St. Michel, de no.2 attractie van Frankrijk. Geniet van de 600 km kustlijn en mondaine badplaatsen, het mooie landachap of de tientallen ruïnes, kastelen en kerken. Bezoek Caen, Rouen, Bayeux of de schilderachtige dorpjes Honfleur, Cabourg en Deauville. Met 600 km kustlijn van Tréport tot aan de Mont St. Michel en een prachtig binnenland is deze regio een ideale vakantiebestemming. Zwemmen, wandelen en golfen zijn dus gegarandeerd. Veel van de stranden hebben lifeguards in de zomer en kunt u strandstoelen of parasols huren. Samen met je kinderen of met z'n tweeëm krijgt jr van Normandië geen spijt. En.... op nog geen 500 km van Utrecht gelegen!

 

 

Normandië en geschiedenis gaan hand in hand. Ze zijn één, en gegroeid uit het maritieme epos van de Vikings die een eeuw lang terreur zaaiden langs de kusten. Maar hier en daar lieten zij ook een culturele erfenis na, vooral in de vorm van mooie architectuur in Normandië. Op 6 juni 1944 startte operatie Overlord, de grootste operatie uit de militaire wereldgeschiedenis in WO-II. De Slag van Normandie is een echt openluchtmuseum, verspreid over de Calvados, La Manche en de Orne. Je vindt hier talrijke musea en herdenkingsplaatsen met betrekking tot D-Day en het offensief dat erop volgde. Geleid door het motto 'Normandië, Land van Vrijheid', kan men acht chronologisch trajecten volgen. Zo krijg je een mooi zicht op het verloop van deze gigantische veldslag.

 

Cultuur in Normandië

In Normandië barst het van de middeleeuwse vestingen, kerken en historische plaatsen. De regio had een zeer belangrijke bijdrage aan de Franse geschiedenis. Ook op architectuur en kunstgebied is Normandië wereldberoemd. Denk aan de schilders Claude Monet en Eugène Boudin. Zij stonden aan de wieg van het impressionisme. Mooi landhuizen (manoirs), oude boerderijen en rijke adel.

 

Eigenlijk zijn er teveel bezienswaardigheden in Normandië om op te noemen. Normandië moet je gewoon doen! Een paar absolute aanraders: Le Mont-St.-Michel (trapstraten klooster) - de invasiestranden Juno, Gold, Sword, Omaha en Utah Beach - Pointe du Hoc - het Mémorial (Caen) - diverse Manoirs en Kastelen - Haras Nationale (stoeterij in St. Lô) - Honfleur en Fécamp (oergezellige vissersplaatsjes) - Alençon (Palais de Justice) - Bayeux (Kathedraal en het historische wandkleed "Tapsserie de Mathilde") - Caen (mondain winkelen in het histrische centrum) met Abbaye les Dames en diverse kerken - Le Havre (Pont de Normandie) - St. Mère Église (dropping 15.000 parachutisten WO II en bekend uit de film D-Day) -  Vierville sur Mer (prachtige zandstranden).

 

 

Actief in Normandië?

Wandelliefhebbers kunnen in Normandie hun hart ophalen. Normandie heeft uitgebreide wandelmogelijkheden die leiden door fraaie bossen, glooiende landschappen, over weilanden en langs de kust. Tijdens het wandelen kan je pauzeren in een gezellige kroeg of authentiek restaurant, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een picknick onder de appelbomen en tussen de koeien. Soms is het zelfs mogelijk om bij een Franse familie aan te schuiven. Tijdens je wandeling passeert je de mooiste manoirs, kastelen en pittoreske dalletjes en valleien. 

 

Voor wie van fietsen en mountainbiken houd, krijgt in Normandie de kans om er eens goed tegen aan te gaan. Hoewel elk terrein in Normandie hoger ligt dan het polderniveau in Nederland is fietsen in Normandie een aardige manier om het landschap en volk te leren kennen. Vooral de sportieve fietser zal zijn hart in Normandie kunnen ophalen, en versnellingen en een helm zijn wel aan te raden, vooral in het heuvelachtige landschap van de Calvados en Eure. In Normandie kunnen flinke afstanden worden afgelegd door het glooiende landschap. Voor een meer relaxte fietstocht bied het Parc Normandie en Maine goede mogelijkheden. 

 

De smaak van Normandië...

Ook voor de liefhebber van streekprodukten en gastronomie is Normandië een waar eldorado en een vakantie in Normandië is niet compleet zonder kennis te hebben gemaakt met de verschillende producten uit de “buik” van Frankrijk. Kazen, vis, schelp- en schaaldieren, appels en Calvados; het komt allemaal uit Normandië!

 

Kaasjes uit Normandië

Proef de Camembert kaas uit het gelijknamige dorpje Camembert in Basse-Normande. Deze kaas, zoals wij die nu kennen, wordt sinds 1791 geproduceerd.

Wist je dat er in Normandië nog drie andere kazen met het AOC label exclusief in Normandië worden geproduceerd. Livarot (gekenmerkt door de oranje buitenkant en sterke geur), Neufchâtel (meestal in de vorm van een hartje) en de Pont l’Eveque kaas (in het vierkante houtendoosje).

In augustus kan je terecht op het Livarot kaasfestival en ben getuige van de wedstrijd de “snelste Livarot kaaseter”.

 

Vis, schelp- en schaaldieren

Proef al het lekkers uit de zee. Langs de kust van Normandië (circa 600 km kustlijn) vangen vissers dagelijks verse vis, schelp- en schaaldieren. Zij voorzien hier de honderden markten en restaurants in kabeljauw, makreel, zeeduivel, inktvis, garnalen, schelpen, kreeften en oesters.

In de verschillende havens kan je met eigen ogen zien hoe de vis aan wal wordt gebracht. Bezoek de dagelijkse visveiling van Port-en-Bessin of de wekelijkse zaterdagochtend markt in Barneville-Carteret. In Trouville-sur-Mer kan je iedere dag terecht voor de heerlijkste verse vis, schelp- en schaaldieren bij “Le Marché aux Poissons”. Hier kan je aan statafels direct genieten van vers klaargemaakte visgerechtjes met een glas witte wijn.

Ongeveer een vijfde van de oesters die in Frankrijk worden gegeten komen uit de Normandische wateren. Je kan in Normandië verschillende oesterparken bezoeken.

 

 

De boomgaarden in Normandië

In Normandië belanden de appels in de cider of de drank Calvados. Verschillende routes, zoals de Route du Cidre komen langs verschillende Calvados distilleerderijen en de mooiste boomgaarden. Je kan delen van de route met de auto of per fiets ontdekken.