U bent hier: Vakantiehuizen » Tsjechië » Reuzengebergte - IJzergebergte » Cervenice » hv-rg-335 » Regio

8-pers. vakantiehuis in Pěnčín (Reuzengebergte - IJzergebergte, Cervenice)

4 slaapkamers

 

Vakantiehuizen in het Reuzengeberte (Krkonose) in het noordoosten van Bohemen
In het noordoosten van Bohemen strekt zich langs de grens met Polen over een lengte van ongeveer 40 kilometer het Reuzengebergte uit. De gemiddelde hoogte van het ruim 20 kilometer brede gebergte is 1200 meter, maar er zijn enkele bergen die veel hoger zijn. Met zijn 1602 meter is de in het oostelijk deel gelegen Snezka de hoogste top. Andere uitschieters naar boven zijn de Lucní hora (1555 m), de Studnicná hora (1554 m) en de Vysoké kolo (1506 m). 
De hoofdkam van het berggebied loopt min of meer evenwijdig aan de Poolse grens en bestaat uit onder andere de Vysoké kolo, de granietrotsen Muzské kameny (Mannenrots) en Dívcí kameny (Meisjesrots), en tenslotte de Snezka.
De kleinere Boheemse kam begint in de buurt van de plaats Harrachov en voegt zich voorbij Spindleruv Mlýn bij de hoofdkam. Op beide kammen zijn wandelroutes uitgezet, die langs uitzichtpunten, griezelige diepten en ijskoude bergmeren voeren. Spindleruv Mlýn is het gunstigst gelegen uitgangspunt voor zo’n wandeling.  
 
Het Reuzengebergte vormt het stroomgebied van de rivieren de Jizera, de Mumlava en de Úpa. Ook ontspringt hier als een onschuldig bergstroompje de Elbe ( in het Tsjechisch “Labe”). Gevoed door verschillende andere riviertjes stort ze zich van een hoogte van 50 meter in het Elbedal (Labský dul) en stroomt in de buurt van Spindleruv Mlýn samen met de Witte Elbe (Bílé Labe).
 
Zijn naam dankt het Reuzengebergte aan de legendarische reus Krakonos. Dit personage is op souvenirs afgebeeld als een baardige oude man met pijp en een hoed. Volgens de overlevering zou hij de natuur in het gebied beschermen en de mensen die haar vervuilen en geweld aandoen, bestraffen. In Trutnov, waar het Krakonosbier wordt gebrouwen, staat een beeld van de reus ion de fontein op het marktplein. Krakonos is bij kinderen een populaire figuur aan wie zelfs ooit een televisieserie is gewijd.
 
De vakantiehuisjes van AVAC in het Reuzengebergte zijn centraal gelegen ten opzichte van de meeste bezienswaardigheden. De afstand naar Praag bedraagt slechts 100 - 135 km; (afhankelijk van de locatie van uw vakantiehuis), dus goed te doen voor een dagbezoek aan deze fascinerende stad.
 
Toerisme in het Reuzengebergte.
Het Reuzengebergte is één van de populairste toeristengebieden van Tsjechië. Het hele jaar door trekt het gebied talloze vakantiegangers. Er is een directe busverbinding tussen Praag en Spindleruv Mlýn (het voornaamste toeristische centrum van het gebied) en een aantal andere plaatsen in deze streek.
Voor een aanzienlijk deel heeft het Reuzengebergte haar goede reputatie te danken aan het natuurschoon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze vakantiewoningen in het Reuzengebergte, midden in een adembenemende natuur liggen. Kenmerkend is vooral de dichte begroeiing met naaldbomen. Het is niet verwonderlijk dat dit een bron van inspiratie is geweest voor kunstenaars, zoals bijvoorbeeld de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich, wiens werk Morgen im Riesengebirge (Berlijn, Nationalgalerie) getuigt van zijn fascinatie voor de streek.
 
In het Tsjechisch-Poolse grensgebied voeren de wandelingen soms direct langs grens. Daarom is het raadzaam een paspoort bij u te hebben. Aan elke route liggen voldoende uitspanningen, zodat hij spijzen en laven tijdens de wandelingen geen problemen zal opleveren. Stoeltjesliften brengen de toeristen in de zomer naar de hoger gelegen delen. Ook zijn er in de bergen tal van overnachtingsmogelijkheden in de vorm van hotels en chaletachtige overnachtingsplaatsen, de zogenaamde bouda’s of chata’s. Deze houten herbergen zijn in heldere kleuren geschilderd en sommige zijn versierd met houtsnijwerk. Een wandeltocht van meer dan één dag, waarbij u in verschillende bouda’s of chata’s overnacht, behoort tot de mogelijkheden. De afstanden tussen deze uitspanningen zijn niet groot, zodat zo’n wandeltocht voor kinderen geschikt is.  
 
In 1962 is het Reuzengebergte een Nationaal Park geworden. Dientengevolge is uw verblijf in een vakantiehuis in het Reuzengebergte gebonden aan bepalingen, die zijn opgesteld met het oog op het behoud van de natuur. Binnen het Nationale Park liggen nog 12 kleinere natuurreservaten waar striktere regels gelden. Het park heeft een eigen informatiedienst, de KRNAP. De hulpdienst, horská sluzba genaamd, waakt over de veiligheid van de toeristen.